Teatre Romea - Propietat

Teléfono Ilpra Systems España93 317 29 79 | Mapa Ilpra Systems EspañaC/ Hospital, 51 (08001 - Barcelona) | Email Ilpra Systems EspañaAquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

  • Slider 1

Edició 2019

Bases

Bases de la Primera Convocatòria - Setembre 2018

La Propietat del Teatre Romea convoca la primera edició del Premi Teresa Cunillé al millor estudi sobre la història del teatre en català que, a partir d'aquesta convocatòria, tindrà caràcter biennal.

Aquest Premi sorgeix d’una iniciativa conjunta de l'actriu Teresa Cunillé i la Propietat del Teatre Romea. La seva finalitat és incentivar i donar suport a la recerca sobre la història del teatre català, definint una temàtica específica per a cada convocatòria, de manera que es puguin anar tractant diferents períodes i temàtiques que, per diferents motius, encara no han estat objecte d'estudi de la historiografia.

El Premi compta amb el suport a l’elaboració dels treballs del Centre de Documentació del Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre de Barcelona. Aquest centre posa a disposició dels investigadors diversos fons documentals que recullen fotografies, cartells, crítiques i altres materials sobre el tema de la convocatòria. D'altra banda, la propietat del Teatre Romea disposa d'un fons de consulta de premsa, des de l'any 1967 fins al 1988, que es podrà consultar al mateix teatre.

Temàtica

En aquesta primera convocatòria el premi s'ofereix al millor treball en l'àmbit del teatre català contemporani.

Requisits

Poden aspirar a aquest premi els estudiosos i investigadors en la recerca de les arts escèniques.

Els treballs, redactats en català, hauran de ser originals i inèdits i hauran de tenir un màxim de cent cinquanta pàgines en format ISO A4, amb un interlineat d’un espai i mig.

Calendari

El termini per lliurar els treballs és el dia 4 de juliol de 2019, aniversari de la mort de Frederic Soler ‘Pitarra’.

El jurat farà públic el seu veredicte el dia 18 de novembre de 2019, aniversari de la inauguració del Teatre Romea, l'any 1863.

Els treballs no premiats es podran recollir a la seu del Teatre Romea fins al 15 de desembre. El Teatre no es compromet a tenir-los a disposició dels autors després d’aquesta data.

Lliurament de treballs

1. Les candidatures al premi s’hauran de tramitar telemàticament per mitjà del següent formulari, en el qual podran adjuntar el treball en PDF o Word (Màxim 8 Mb). Si el treball supera els 8 Mb, enviar-lo adjunt en un correu electrònic a l'adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. .

Aquest camp és obligatori.
Aquest camp és obligatori.
Correu no vàlid
Aquest camp és obligatori.
Pujada d'arxiu fallida. Recorda que has de pujar els teus treballs en PDF o Word, i que el pes màxim de l'arxiu ha de ser inferior a 8 Mb. Si el teu treball pesa més de 8 Mb, envia'ns-el adjunt en un correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Escrigui el codi de seguretat Escrigui correctament el codi de seguretat
Ha d'acceptar les condicions de privacitat

2. A més, cinc exemplars impresos en paper —acompanyats del comprovant de la tramitació telemàtica— hauran de ser dipositats a la seu del Teatre Romea (carrer de l'Hospital 51, 08001 Barcelona) abans de les 12hs del dia 4 de juliol.

No s'acceptarà cap treball rebut fora de termini o bé que no compleixi els requisits establerts.

Jurat

El jurat estarà format per les persones següents:

Com a presidenta, Laura Cendrós, representant de la Propietat del Teatre Romea.

Actuaran com a vocals els Srs. Enric Ciurans, professor d'arts escèniques de la Universitat de Barcelona; Narcís Comadira, escriptor i traductor; Francesc Foguet, coordinador del Màster Universitari en Estudis Teatrals de la Universitat Autònoma de Barcelona; Enric Gallén, professor de Literatura Catalana de la Universitat Pompeu Fabra; i Albert Mestres, escriptor i professor de l'Institut del Teatre de Barcelona.

Com a secretària, Araceli Vilarrasa, representant de la família Vilarrasa-Cunillé.

El Jurat queda facultat per interpretar les bases, per resoldre qualsevol incidència i també es reserva el dret de no adjudicar el premi. La seva decisió serà inapel·lable.

Dotació

La dotació del premi és de 4.000 euros. La persona premiada rebrà, a més, un diploma acreditatiu.

El treball premiat serà difós en edició digital alRedit (Reservori digital del Institut) i podrà optar a ser publicat en edició paper dins de les col·leccions del servei de publicacions de  l'Institut del Teatre. Els autors/es mantindran la propietat del treball.

Exposició

El Centre de Documentació del Museu de les Arts Escèniques (DMAE) de l'Institut del Teatre organitzarà una exposició sobre la temàtica del treball guanyador, en la qual els autors guardonats podran ser convidats a participar en el comissariat.

Veredicte

El 25 de setembre de 2019, el jurat acordà per unanimitat atorgar el primer Premi Teresa Cunillé, en la seva primera convocatòria al treball Baixant de la Font del Gat o la Marieta de l'ull viu. Un exemple d’èxit del Paral·lel, d'Eduard Molner.

En aquest treball, l'autor recupera la història de l'estrena de l'obra Baixant de la Font del Gat o la Marieta de l’ull viu, de Josep Amich i Bert, Amichatis i Gastó A. Màntua, el 15 d’abril del 1922 al Teatre Espanyol del Paral·lel de Barcelona. L'obra va ser interpretada per la Gran Compañía de Vodevil i Grandes Espectáculos Santpere-Bergés, i tracta sobre un triangle amorós entre la minyona Marieta, el soldat Pauet i el pintor republicà Sebastià, que s'emmarca en la convulsa Barcelona del 1840.

"La Marieta" és molt probablement l’obra dramàtica més vista a Catalunya, a la dècada dels anys vint del segle passat i representa una tendència del teatre popular català basada en un costumisme ambientat en la Barcelona del segle XIX, que recrea la vida dels grups socials populars.

Molner analitza àmpliament els continguts de la peça i el seu impacte en l'imaginari popular i en el teatre posterior, així com la seva continuïtat com a sarsuela i com a pel•lícula.

Segons Molner, l'impacte cultural d'aquest "univers de la Marieta” el podem resseguir a partir dels rastres que han deixat en la premsa publicada l’aparició dels seus motius en activitats populars de diferent tipus com ara balls o festes de disfresses, acudits, i esments del seu imaginari en diversos actes socials".

Eduard Molner és historiador, professor de teatre i escriptor, doctor en història contemporània per la Universitat de Barcelona, actualment és el cap d’estudis del grau en arts escèniques de la Universitat de Girona (UdG) impartit a l’escola Universitària ERAM.

Ha estat comissari de l’exposició Paral·lel 1894-1939, que es va poder veure al CCCB del novembre del 2012 al febrer del 2013, amb Xavier Albertí (Premi de l’Associació de Crítics d’Art de Catalunya 2013 i Aplaudiment FAD Sebastià Gasch 2013). És autor del llibre Sala Beckett 20 anys (Sala Beckett, 2009). És coautor també del llibre Carrer i escena. El Paral·lel 1892-1939 (2012, Viena Edicions i Ajuntament de Barcelona). Codirigeix l'equip de Barcelona-Girona (ERAM-UdG) del projecte de recerca internacional Pleasurescapes Port Cities. Transnational Forces of Integration, un projecte de recerca dotat amb fons europeus, al voltant de la cultura popular en ciutats portuàries europees, amb les ciutats d’Hamburg, Göteborg i Rotterdam.

Acte de lliurament del Premi

Ha estat al Teatre Romea el 18 de novembre, coincidint amb el 156è aniversari de la inauguració d'aquest teatre, el 1863.

A l'acte, aconduït per Carla Mercader, han intervingut Fèlix Riera, director de la Fundació Romea, Laura Cendròs, membre del consell directiu de la Propietat Romea i presidenta del jurat, Narcís Comadira, escriptor i traductor que, com a portaveu del jurat, ha glossat l'obra premiada, i la mateixa Teresa Cunillé.

El punt final l’ha posat l’actriu Lloll Bertran, qui ha aparegut des de la platea assegurant que ella era la Marieta de l’ull viu i ha cantat la cançó popular ‘Baixant de la Font del Gat’.

 

 

Fotografies de l'acte de lliurament

IMATGES-LLIURAMENT-PREMI 2-min
IMATGES-LLIURAMENT-PREMI 3-min
IMATGES-LLIURAMENT-PREMI 4-min
IMATGES-LLIURAMENT-PREMI 5-min
IMATGES-LLIURAMENT-PREMI 6-min
IMATGES-LLIURAMENT-PREMI 7-min
IMATGES-LLIURAMENT-PREMI 8-min

PDF per Imprimir

Imprimeix

Teléfono Ilpra Systems España
93 317 29 79

Mapa Ilpra Systems España
C/ Hospital, 51
(08001 - Barcelona)

Email Ilpra Systems España
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.